BIOFACH, Нюрнберг, 26.07.2022

Щодо ситуації в органічному секторі України після 5 місяців широкомасштабного вторгнення росії (за результатами опитування органічного бізнесу, липень 2022)

Безперечно, сільське господарство залишається однією з важливих галузей економіки, адже Україна впродовж багатьох років була важливим світовим постачальником сільськогосподарської та продовольчої та продовольчої продукції.

Прямі втрати від окупації та прямих влучань, блокування портів, руйнування об’єктів інфраструктури та ланцюгів постачання, значне збільшення цін на добрива, пальне та логістику – це не вичерпний перелік проблем, з якими стикнулися агровиробники за ці 5 місяців.

Попри всі складнощі українські органічні аграрії змогли провести весняну посівну кампанію та розпочати збір цьогорічного врожаю.

Важливо, що органічне виробництво залишається одним із пріоритетів сільськогосподарського виробництва в Україні як для виробників, так і для влади.

Згідно з опитуванням органічного бізнесу[i] (проведено об’єднанням «Органічна ініціатива»[ii] та громадською спілкою «Органічна Україна») близько 70% операторів повністю або частково продовжують впроваджувати органічне виробництво на своїх господарствах або переробних підприємствах.

На державному рівні Україна також залишається прихильником розвитку органічного сільського господарства як одного з пріоритетних напрямків в середньостроковій «зеленій» трансформації сільського господарства. Зокрема, органічне виробництво може відіграти важливу роль в адаптації та пом’якшенні впливу зміни клімату, про що було зазначено в ході Міжнародної конференції з питань відновлення України (URC 2022), яка відбулась 4-5 липня 2022 року у м. Лугано (Швейцарія).

В Україні з’явилися нові умови для подальшого розвитку експортної діяльності.

У червні Україна отримала статус кандидата в ЄС, що розширює можливості співпраці з країнами ЄС. Крім того, ЄС прийняв рішення скасувати імпортні квоти та мита на українську продукцію, що експортується до ЄС, на один рік. Єврокомісія розробила план дій щодо сприяння експорту сільськогосподарської продукції з України.

Подібні рішення щодо скасування імпортних квот і мит на українську агропродукцію ухвалили також деякі інші країни, наприклад, Велика Британія, Канада, Австралія. Отже, українські виробники органічної продукції мають хорошу можливість збільшити експорт української органічної продукції, збільшити експорт продуктів переробки, знайти нові ринки збуту та нових клієнтів і партнерів.

Це важливо, адже багато років Україна залишається надійним постачальником органічної продукції і впевнено входила до ТОП 5 найбільших постачальників органічної продукції до ЄС. За результатами 2020 року Україна посіла 4 місце у світі зі 123 країн за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС із часткою у  7,8%.

Незважаючи на блокування портів, логістичні проблеми та обмеження експорту окремих категорій продукції, українські органічні експортери мають гарні показники за перше півріччя 2022 року, що є результатом великої праці у складних умовах.

На зовнішньому ринку Україна продовжує бути активним гравцем та залишається надійним постачальником органічної продукції, вишукуючи різні можливості для здійснення експорту.

Натомість на внутрішньому ринку ситуація інша. Відповідно до вищезгаданого опитування, більше 60% виробників до кінця року матимуть проблеми з прибутковістю або навіть очікують на банкрутство. Найбільше на виробничі процеси вплинули загальна безпекова ситуація (74%), доступ до фінансових ресурсів (72%) та зруйнована інфраструктура (65%), в тому числі найбільший негативний вплив був від відсутності достатньої кількості паливних матеріалів (79%).

Доступ до фінансових ресурсів та паливно-мастильних матеріалів залишається серед найбільших загроз на наступний посівний сезон 2022/2023 років.

Найбільше на внутрішній ринок впливають низька купівельна спроможність споживачів і зменшення попиту на органічну продукцію, в тому числі через переміщення значної кількості населення в інші регіони України та за кордон, порушені ланцюги постачання через зруйновану інфраструктуру та закриття частини роздрібних торговельних мереж.

На внутрішньому ринку органічні виробники потребують допомоги з налагодження збуту в нових умовах: скорочення ланцюгів постачання, здешевлення виробництва, пошук нових клієнтів.

У квітні стартувала грантова програма «Підтримка органічного сектору в Україні»[iii], ініційована об’єднанням «Органічна ініціатива». На першому етапі програми, завдяки внескам партнерів та донорів, ми змогли підтримати понад 100 органічних операторів мікро, малих та середніх органічних підприємств України на загальну суму близько 180 тисяч євро (фінансова та нефінансова підтримка). Незабаром буде оголошено другий етап програми, на який вже зібрано близько 150 тисяч євро. Але, на жаль, цих коштів та зусиль ще замало для підтримки органічного сектору в Україні.

Ми закликаємо світ долучитись до підтримки українських органічних виробників!
Ми залишаємось прихильниками Європейського зеленого курсу і впевнені, що органічне виробництво є однією з флагманських ініціатив у переході до сталого сільського господарства.

[i] Опитування органічного бізнесу України проведено з 6 до 15 липня 2022 р. об’єднанням «Органічна ініціатива» та громадською спілкою «Органічна Україна» з метою проаналізувати поточну ситуацію в органічному секторі України на 5-му місяці повномасштабного вторгнення росії в Україну, а також плани операторів ринку на новий маркетинговий рік. В опитуванні взяли участь понад 80 мікро, малих та середніх операторів з 20 областей України: виробники та переробники готової органічної продукції, які працювали на внутрішньому ринку, а також невеликі експортери.

[ii] Органічна ініціатива – об’єднання ключових учасників органічного сектору України, засноване у квітні 2020 року, має на меті сприяння розвитку органічного ринку та зростанню торгівлі українською органічною продукцією на внутрішньому і зовнішньому ринках. Детальніше про Органічну ініціативу, її діяльність та допомогу органічному сектору України https://organicinitiative.org.ua.

[iii] Детальна інформація про грантову програму «Підтримка органічного сектору в Україні» https://www.dossier.org.ua/projects/organic-sector-support.


Завантажити:
Поділитися